Med ganska precis ett år kvar till SM-tävlingarna på Tingvalla IP träffade vi några av IF Götas aktiva som kommer att göra upp om medaljerna på hemmaplan.

Höjdhopparen Sofie Skoog är etablerad på den friidrottsliga världsscenen med meriter från mästerskap och Diamond League. Hennes SM-facit är imponerande med 5 guld inomhus och utomhus sedan 2015.

”Mitt stora mål framöver är OS i Tokyo 2020 och det känns helt fantastiskt att få göra ett SM på hemmaplan på vägen fram dit och innan jag avslutar min karriär. Jag var ju lite för ung 2004 och Tingvalla var inte riktigt min hemmaplan när SM avgjordes där senast. Hoppas många vill komma och heja, det ska bli hur kul som helst!” säger Sofie som nu förbereder sig för avslutningen av säsongen 2018. ”Det blir tävling i Eberstadt, SM i Eskilstuna, Finnkamp och Diamond League-final innan året är slut”.

Speciell säsong

Säsongen 2019 blir speciell och väldigt lång då VM i Doha avgörs först i början av oktober. ”Det blir lite annorlunda, men Karlstad Grand Prix i juli och SM i slutet på augusti blir två höjdpunkter på vägen mot VM”, säger Sofie.

Genombrott för Henrik

Sprintertalangen Henrik Larsson ser också fram emot SM på hemmaplan 2019. Henrik har under 2017 och 2018 verkligen slagit igenom och avslutade förra året med svenskt juniorrekord på 100 meter och SM-guld på 200 meter och silver på 100 meter. Han inledde 2018 på liknande vis med svenskt juniorrekord igen på junior-VM med 10.22, endast 4 hundradelar från det svenska seniorrekordet! Resultaten kvalade honom till EM i Berlin och det första seniormästerskapet var ett faktum, snacka om genombrott.

”Det har varit en fantastisk säsong resultatmässigt trots att jag hade en strulig vinter med fotfraktur som hindrade mig från träning under flera veckor. Det är kul med friidrott just nu och jag ser fram emot att avsluta säsongen på ett bra sätt och sedan, förhoppningsvis, kunna gå in och få en skadefri vinter och komma ännu bättre rustad till 2019” säger Henrik som i dagarna springer SM i Eskilstuna och Finnkampen innan säsongen avslutas.

Henrik är född och uppvuxen i Karlstad och har tränat i Göta sedan barnsben. Mamma Maria och pappa Roger har under lång tid varit tränare i Göta och följt gruppen länge. Henriks två systrar har också varit med i verksamheten och även Agnes har meriter från internationella mästerskap, en riktig friidrottsfamilj alltså.

”Jag har gjort många träningstimmar i Våxnäshallen och ser fram emot många fler. Sedan ska jag komma ut till ett 2019 där SM på hemmaplan blir en av höjdpunkterna. Tingvalla brukar bjuda på härlig stämning så det blir kul att möta publiken där igen” säger Henrik och drömmer sig bort till den 30 augusti 2019, ett fullsatt Tingvalla, härlig stämning och snabba sprintlopp.