Nyheter

Stort tack till er alla!

Vilken fantastisk helg vi fick! Fina resultat som ger signaler om en ljus svensk framtid inom friidrotten. Vi hade lyckade tävlingar som genomfördes på ett önskvärt sätt. En fantastisk fin lördag med kanonväder. En trevlig stämning hos publik, aktiva, ledare och funktionärer trots vädret inte var helt med oss de andra två dagarna. Vi lyckades dessutom få med några innovativa delar i programmet som vi är väldigt glada för att vi lyckades genomföra.

Vi vill rikta ett antal tack till de inblandade i SM-arrangemanget som gjort allt detta möjligt att genomföra. Vi skulle vilja tacka City Tryck för sitt engagemang för att kunna producera dagsfärska program.
Vi skulle vilja tacka Löfbergs som gått in som guldsponsor och varit med från början av resan. Ett stort tack för att ni ville tillsammans med oss skapa denna innovativa höjdhoppstävling som blev en succé för både aktiva och publik.
Ett stort tack till Bigtail för ett bra och aktivt samarbete med hög kreativitet som givit friidrotts-SM ett snyggt och enhetligt utseende.
Vi vill även rikta ett stort tack till Kewab som har betalat alla inträden för barn och ungdomar. En gest som öppnat upp möjligheten för fler ungdomar att komma och kolla och inspireras av sina idoler.
Maten har varit kanonbra på arenan och det är till stor del tack vare Nifa som har hjälpt oss få ihop mat- och livsmedelsföretag som kan prestera ett brett utbud av närproducerad mat. Tack Nifa!
Vi vill även tacka Mejeritransporter som har hjälpt oss med kylmöjligheter under hela helgen.
Stort tack till alla partners totalt sett!

En av huvudfaktorerna till att arbetet har flutit på inför SM och att vi har haft möjligheten att göra det vi önskat med arrangemanget är till stor del tack vare Karlstad kommun. Tack för ert stöd och vilja att tillsammans skapa något bra.

Ett stort tack till alla aktiva och ledare för fina resultat och bra underhållning under helgen! Grattis till mästerskapsrekord! Dessutom att så många av er kom hit och vi hoppas vi kan få se er snart i Karlstad igen.
Ett stort tack till all publik som letade sig till Tingvalla för att heja och bidra till en härlig stämning! Oavsett väder är det härligt att se så många glada och positiva åskådare som hejar fram och uppmuntrar de aktiva att pusha sig själva.
Sist men inte minst ett stort tack till alla funktionärer och inblandade som gjort ett otroligt jobb med alla förberedelser och även fått allt att fungera under helgen! Utan er är det inte möjligt!

Nu skickar vi över stafettpinnen till Uppsala och önskar dem stort lycka till med sitt SM 2020!

 

Gänget på IF Göta

Finbesök på Västerstrandsskolan

Amanda Malmehed och Andreas Kramer var idag och hälsade på eleverna på Västerstrandsskolan i Karlstad. Stort att få träffa på sina friidrottsidoler på rasten! Alla barn som går i grundskolan kommer att kunna gå in gratis på friidrotts-SM under hela helgen! Så ta med er kompisarna och kom för att se dessa grymma friidrottare tävla!

Kewab-gruppen bjuder alla barn och ungdomar upp till 15 år på inträdet under SM

Det kändes självklart efter ett långt samarbete med Kewab-gruppen som partner att fråga dem om de ville göra detta tillsammans med oss. Alla skolungdomar i Värmland upp till 15 år kommer kunna gå in gratis under SM på samtliga dagar. Ett roligt samarbete som förhoppningsvis lockar hit många unga som få se sina största friidrottsidoler på nära håll.

Vi hoppas på ett publiktillskott som vi tror kommer att bättra på publiksiffran under helgen och bidra till en ökad stämning. Det känns roligt att kunna genomföra detta och ge unga förmånen att komma hit för att titta och inspireras av våra svenska friidrottare utan att lägga ut pengar. Ett arrangemang som ger många fler möjligheten att komma hit och titta!

Välkomna hit till helgen!

Vi ses på Tingvalla!

Friidrotts-SM blir en kulinarisk upplevelse tillsammans med Nifa

Närproducerat, kvalité och brett utbud är signifikativt för maten som erbjuds under SM. Tillsammans med Nifa som är en branschförening för värmländska mat- och dryckesföretagare har vi samlat ihop en handfull matföretagare som kommer att stå för maten under helgen på SM. Det kommer att finnas laxwraps, hamburgare, korv och sallad. Dessutom kommer det finnas en restaurang på plats lördag och söndag.

När matfrågan diskuterades inför SM så var ambitionen att endast ha närproducerad mat på arenan. Tillsammans med Nifas nätverkskontakter med företag i Värmland samlades ett gäng ihop som kommer erbjuda ett brett utbud av mat. Det kommer helt enkelt att finnas någonting för alla! På arenan kommer det att finnas fyra olika Grab & Eat-ställen och en restaurang.

På den första matstationen finns Lillängshamnens Fiskrökeri på plats som kommer att sälja laxwraps. Det känns spännande att ha ett fiskalternativ på plats som sällan serveras i samband med idrottsarrangemang.

På nästa matstation finns Filé & Deli som kommer att sälja hamburgare med 100% nötkött. Inga mjölkprodukter eller ägg kommer att finnas i färsen. Dessutom kommer det att finnas fyra olika sorters bröd för att anpassa sig till allergier. En hamburgare som kommer att stå ut i smak och kvalité från den traditionella arrangemangshamburgaren. Filé & Deli kommer även att stå för försäljningen av korven på nästa matstation. Korven innehåller 80% kött och är en blandning av fläsk och nöt. Korven kommer att serveras tillsammans med ett färskt bakat bröd. Den här korven kommer va något annat än den vanliga korven du hittar i kiosken på tävlingar.

På den sista matstationen finns Zest på plats för att leverera goda sallader. Det kommer finnas både vegetarisk sallad och vegansk sallad. Ett fräscht och gott alternativ upp till friidrotten!

Kroksta Herrgård kommer att driva restaurangen på arenan. Lunch i restaurangen kommer att vara tillgängligt lördag och söndag för publiken. Tiderna för lunchen kommer att vara 11.30-15.00 på lördagen och 11.30-14.00 på söndagen.

Nifa har dessutom tagit hit Värmlands Matmarknad som kommer att finnas i eventbyn innanför entrén. Så ta en titt förbi delikatesserna där innan du går vidare in på arenan!

Friidrotts-SM 2019 i Karlstad har någonting för alla!

Ingen kommer att behöva att gå hungrig under helgen!

 

Publikkontakt i höjdhoppet tillsammans med Löfbergs

Inför SM har publiken lovats att få komma nära sporten, att få se den på nära håll och känna pulsen. Att från åtta meter se fokuset och glöden i ögonen på friidrottsstjärnorna inför att avgörande hopp. Det är därför vi tillsammans med Löfbergs ska genomföra damernas höjdhopp med hela publiken på innerplan som avslutning av lördagskvällens tävlingar.

Idén började gro redan ett år tidigare när IF Göta och Löfbergs slöt samarbetet inför SM. Vi ville få publiken nära friidrotten och skapa en annorlunda atmosfär för de aktiva. Det var detta som gav upphov till idén om att ta in publiken på innerplan under höjdhoppet. Förutsättningarna undersöktes och när det stod klart att det var genomförbart så började vi designa en provisorisk höjdhoppsarena tillsammans med Löfbergs.

Självfallet ställdes frågan till de aktiva hur de ställde sig till initiativet. Vi möttes av positiva reaktioner och de är väldigt taggade för att hoppa inför sådana annorlunda förhållanden. De tycker det är roligt att man kan skapa en sådan tajt kontakt mellan aktiva och publik. Självfallet tycker de även att de är roligt att det enbart kommer att sändas från höjdhoppet i SVT just under den timmen.

Den provisoriska arenan kommer att bestå av tre läktare, längder med skyltar som man kan stå utmed och även en barnhage så att alla barn kan se så bra som möjligt. Dessutom kommer Löfbergs ha en kaffebil på innerplan för bidra till en härlig inramning under tävlingen. SVT kommer att flytta in Kajsa Bergqvist med en liten studio på innerplan och kommer att följa höjdhoppet på nära håll. Om man har sittplatsbiljetter under lördagen och föredrar att sitta kvar på sin plats så är det inga problem det heller. Hela höjdhoppet kommer att sändas på storbildsskärmen och man kommer att kunna följa hoppningen bakifrån.

Damernas höjdhopp kommer bli en minnesvärd tävling så se till att vara på plats och bli en del av upplevelsen!

Vi ses på Tingvalla!

Vänder vinden för världsrekord

I optimala förhållanden i diskus ska man kasta motvind. Det hjälper diskusen att lyfta och flyga längre. På Tingvalla har diskusburen i nuvarande läge i nio fall av tio medvind i kastriktningen. Vad gör man då för att ge optimala förutsättningar för världsrekord? Jo, vi tar dit en till bur och placerar den på andra sidan Tingvalla!

Under veckan anlände Tingvallas andra kastbur vilket är en Diamond Leauge bur som kommer ifrån Zürich. Den kommer att placeras mitt i kulsektorn för att ge möjlighet att kasta utifrån den optimala vindriktningen på SM. Anledningen som ligger bakom projektet är att ge möjligheten att utmana världsrekordet i diskus för herrar. Daniel Ståhl har kastat över 69 meter i medvind på Tingvalla tidigare och det är mycket intressant vad han kan åstadkomma i optimala vindförhållanden.

En spännande satsning där vi väntar förväntansfullt på resultatet. Vill du vara på plats för att se Daniel Ståhl kasta om världsrekordet är det hög tid att köpa biljetter! Länken ligger till höger på sidan!

Vi ses på Tingvalla!

Från uppladdning till urladdning

Våra friidrottsstjärnor har nu tränat hela våren och sommaren och nu börjar det närma sig…
En uppladdning med slit, träningar och tävlingar. Nu lämnar de aktiva uppladdningen bakom sig och går in för en urladdning på SM!

De aktiva är inte de enda som har laddat upp för SM, även hela Karlstad har laddat upp för tävlingarna. Allt från publik och fans till funktionärer och arbetande kring arrangemanget. Genom att sprida arrangemanget med annonser, bildskärmar, media och reklamtavlor har vi nu laddat upp och förberett oss tillsammans med övriga Karlstad.

Nu går vi istället precis som de aktiva in i urladdningen. Vi gör allt vi kan för att prestera en så fantastisk friidrottsvecka som möjligt! Vi har pyntat Karlstad med banderoller, asfaltsdekaler och massa friidrottsstjärnor. Nästa vecka byggs en eventby upp på torget för att bjuda in ytterligare till friidrottskänslan. Det är på torget som invigningen för SM arrangeras på torsdagen den 29:e augusti. Nu ska Tingvalla göras iordning för en fantastisk upplevelse för publik och de bästa förutsättningarna för de aktiva. Vi och de aktiva är redo för en riktig urladdning nästa vecka! Hoppas ni också är det och vill vara en del av denna fantastiska vecka och upplevelse.

Gå ut på stan och bygg upp friidrottskänslan så ses vi på Tingvalla mellan den 30 augusti till 1 september!

 

Friidrottsveckan fullspäckad av roliga händelser

Från tisdagen 27 augusti till söndagen den 1 september kommer vi anordna en friidrottsvecka med friidrotts-SM som huvuddel. Veckan kommer innehålla många trevliga segment bland annat en invigning i eventbyn på Stora Torget torsdagen den 29 augusti. Detta är dagen innan tävlingarna för 2019 års friidrotts-SM drar igång. Invigningen kommer att ledas av Tommy Åström och innehålla trevlig underhållning, ett husband, intervjuer med aktiva, tävlingar och någon överraskning!

Friidrottsveckan kickar igång på tisdagen då motionsloppet Blodomloppet arrangeras av IF Göta. 4:e upplagan av loppet i Karlstad genomförs för att uppmärksamma den livsviktiga insatsen att ge blod. Som deltagare väljer du att promenera, jogga eller springa 5 eller 10 kilometer tillsammans med dina arbetskamrater eller vänner. Starten går 18.30 med både start och målgång på Tingvalla IP.

På onsdagen arrangeras Solstaspelen på Tingvalla IP. Spelen firar 20 år i år! Värmlands parasportförbund bjuder in alla dagliga verksamheter i Värmland till mästerskapet, och det blir drygt 300 tävlande. Tävlingen startar vid 10.00 och slutar 14.00.
Eventbyn på Stora Torget i Karlstad vaknar till liv redan på onsdagen då Bauhaus Kids Tour hinderbanan monteras! Eventbyn öppnar mellan 14.00-19.00 och kommer innehålla lek för barn, idolkort på aktiva och en stående längd tävling som kommer att följa med under de fortsatta dagarna för SM.
Karlstads snabbaste, anordnas också på onsdagen och är en löptävling för alla åldrar anordnas på Västra Torggatan och pågår mellan 17.00-19.00. Anmälan sker på plats och är kostnadsfritt! Sträckan att springa är 40 meter och man tävlar om biljetter till SM-tävlingarna. Kom och testa farten och tävla om biljetterna!

På torsdagen blir det full fart i eventbyn när invigningen för SM-tävlingarna drar igång. Invigningen anordnas mellan 18.00-20.30 och hela kvällen leds av sportkommentatorn Tommy Åström. Ett fullspäckat schema på scen med uppträdanden, husband under ledning a Oskar Nyström intervjuer med aktiva och uppsnack inför helgens tävlingar kommer bidra till en härlig inramning. Vi kommer även att bjuda på några överraskningar!

På fredagen inleds tävlingarna på Tingvalla IP. Dagen har företags- och afterworktema och kommer erbjuda en afterwork för företag under tävlingarna med innehåll av glädje, friidrott, god mat och dryck. Roliga inslag kopplat till temat kommer också att finnas i programmet. Ett yrkeslopp med personer från olika delar av näringslivet ställs mot varandra i ett uniformslopp som symboliserar temat och kommer att lysa glädje!

Lördagens tävlingar har ett mångfaldstema och sammanfaller med Värmland Pride. Programmet kommer innehålla något uppvisningslopp kopplat till mångfaldstemat. Lördagen är även den dagen med flest tävlingar på programmet. En fullspäckad tävlingsdag helt enkelt!

Söndagen är den avslutande tävlingsdagen och har ett familjetema. Barnaktiviteter kommer att äga rum på arenan. Bland annat ett ärevarv för barn att springa på innerplan inför all publik på Tingvalla. Vi kommer även att arrangera ett maskotlopp för några av Karlstads maskotar. Tingvalla IP fyller 100 år i år och det ska vi självklart fira! Kommunen kommer att bjuda på 100 m tårta och dessutom passa på att fira in de nya arenabyggena.

Du kan besöka publiksidan2019.smfriidrott.com för mer information om friidrottsveckan och tider under SM.

Nu laddar vi upp!

Varmt välkommen till staden med sol i sinnet!

I Karlstad har du alltid nära till vatten, inte så konstigt då staden ligger där Sveriges längsta älv, Klarälven, möter Sveriges största sjö, Vänern. Här finns också gott om grönområden för dig som gillar att vandra, cykla eller bara njuta av en picknick i solen. Ett pulserande nattliv, mat från världens alla hörn och ett brett kulturutbud.

 

Alsters herrgård

På denna natursköna 1700-tals herrgård med utsikt över Vänern föddes Gustaf Fröding. Här finns utställningar, butiker, konstgalleri samt kafé och restaurang. Utöver detta kan du ta del av visningen Berättelsen om Fröding som visas dagligen under högsäsong.
Öppet dagligen 11.00-18.00
Alsters herrgård
Alsters Herrgårdsväg 3
656 39 Karlstad
Alsters herrgård

 

Brigadmuseum

Brigadmuseum är ett militärt upplevelsemuseum för alla! Utställningen handlar om kalla kriget, alltså tiden 1945–1991. Här finns uppbyggda miljöer och det mesta får man röra vid och utforska med alla sina sinnen. Behöver du en paus är det bara att slå dig ned i kafé med en hembakad bulle och en nybryggd ekokaffe.
Öppet tisdag – fredag 10-16, lördag – söndag 11-16
Brigadmuseum
Sandbäcksgatan 31
653 40 Karlstad

Brigadmuseet

 

Båtbussarna

Upplev Karlstad från vattnet. Ta en sväng på Klarälven eller slussa mitt i stan. Du kan även åka längre turer i vår vackra Vänerskärgård med sina 20 000 öar och skär. Prisvärt och roligt alternativ för att uppleva staden från ett annat perspektiv.
Observera: körs endast till och med 31 augusti
Karlstadsbuss biljettstuga
Västra Kanalgatan 2
652 24 Karlstad
Karlstads båtbussar

 

Mariebergsskogen – Karlstads stadspark

Upplev djur och natur på nära håll i Naturum Värmland och djurparken Lillskogen. Gå på upptäcktsfärd i lekträdgården, friluftsmuseet och delta i olika evenemang för alla åldrar. Här finns restaurang och kafé med tydlig ekoprofil. Fri entré och fri parkering.
Öppet alla dagar: parken 7.00-22.00, Naturum 11.00-17.00
Mariebergsskogen
Treffenbergsvägen
652 29 Karlstad
Mariebergsskogen

 

Sandgrund Lars Lerin

Hela Sveriges älsklingskonstnär hittar du i Karlstad! Lars Lerin är en av Nordens främsta akvarellister och har sin konsthall på Sandgrund – här kan du njuta av hans storslagna målningar. I konsthallen finns också en museibutik, ett kafé och plats för speciellt inbjudna konstnärer att visa upp sina verk.
Öppet tisdag-söndag 11.00-16.00
Sandgrund Lars Lerin
Västra Torggatan 28
652 24 Karlstad
Sandgrund Lars Lerin

 

Värmlands Museum

Mitt på Sandgrundsudden i centrala Karlstad, bland lekparker, badbryggor och vackra promenadstråk hittar du Värmlands Museum. Den 1 juni 2019 öppnade museet dörrarna igen efter en stor ombyggnad med nya utställningar, ny butik och restaurang, barnutställning, skaparverkstad, ett framtidslabb och mycket mer.
Öppet alla dagar måndag, tisdag, torsdag 10.00-18.00. Onsdag, fredag 10.00-20.00. Lördag, söndag 11.00-16.00
Värmlands Museum
Västra Torggatan 31
652 24 Karlstad
Värmlands Museum

 

Andra populära platser att besöka

Artscape

Sju spännande konstnärer har förvandlat sju tråkiga husväggar till storslagna konstverk. Artscape – Skandinaviens största gatukonstfestival – har satt färg på Karlstad och ändrat stadsbilden. Upplev de storskaliga muralmålningarna runt om i staden.
https://www.visitkarlstad.se/sv/artscape-2017

 

Solastatyn

Karlstads koppling till solen är stark! Här levde och verkade värdshusvärdinnan Eva-Lisa Holtz (1739–1818) – mer känd som Sola i Karlstad. Numera står Herman Reijers staty av Sola vid Klarälvens strand i centrala Karlstad. En stark symbol för Karlstadsbornas glada sinne och driftiga entreprenörskap.

 

Gamla stenbron

Östra bron, eller gamla stenbron som den kallas av Karlstadsborna, började användas 1765 och är ett vackert inslag i Karlstad. Det är dessutom Sveriges längsta stenvalvsbro med häftig belysning i valven.

 

Besöksservice Visit Karlstad – turistinformation i Karlstad

Vi har 27 stycken besöksserviceplatser runt omkring i Karlstad. Där får våra gäster hjälp med de vanligaste frågorna och kan även hämta turistbroschyrer och kartor. Gå in på länken för kontaktinformation till besöksserviceplatserna: https://www.visitkarlstad.se/sv/upptack/besoksservice-visit-karlstad

Nedräkning och nyheter

I skrivande stund är det bara 28 dagar kvar tills SM-tävlingarna drar igång. Förberedelserna är i full gång och det händer massor både på Tingvalla IP och inne i Karlstad. Inte minst så händer det saker här på hemsidan!

För dig som aktiv finns nu en helt uppdaterad sida som heter deltagare här hittar du all relevant information om tävlingarna, boende och mat. Startlistan och anmälningslänken hittar du även där. Se till att inte missa sista anmälningsdag onsdagen den 23/8. Ute nu hittar du vilken gren som går på respektive dag under SM. Så gå in och kolla in den nya deltagarsidan!

För dig som besökare av SM finns nu även publiksidan med massor av spännande material! Bland annat en försmak på vad som kommer att hända under SM-veckan här i Karlstad. Från tisdagen den 27/8 fram till söndagen den 1/9 kommer aktiviteter anknutna till friidrotts-SM att äga rum i Karlstad. Det är bara att boka upp hela den veckan i kalendern!

Du som besökare hittar även vårt program för alla grenar på publiksidan. För att hitta starttiderna för alla grenar när vi kommer närmre tävlingarna är det här du ska leta!

Ett tips att kolla in för både besökare och aktiva är vårt roliga rekordarkiv Sveriges bästa! Här kan du läsa om våra svenska rekord i samtliga friidrottsgrenar. De svenska rekorden, de regerande svenska mästarna, mästerskapsrekord (bästa resultat på SM genom tiderna) och dessutom årsbästa i respektive gren som uppdateras kontinuerligt. Närmre tävlingarna kommer du att kunna läsa experters utlåtande i grenarnas utgång i friidrotts-SM på denna sida!

Biljetter hittar du som vanligt till höger på hemsidan!

Håll dig uppdaterad!