I Karlstad har du alltid nära till vatten, inte så konstigt då staden ligger där Sveriges längsta älv, Klarälven, möter Sveriges största sjö, Vänern. Här finns också gott om grönområden för dig som gillar att vandra, cykla eller bara njuta av en picknick i solen. Ett pulserande nattliv, mat från världens alla hörn och ett brett kulturutbud.

 

Alsters herrgård

På denna natursköna 1700-tals herrgård med utsikt över Vänern föddes Gustaf Fröding. Här finns utställningar, butiker, konstgalleri samt kafé och restaurang. Utöver detta kan du ta del av visningen Berättelsen om Fröding som visas dagligen under högsäsong.
Öppet dagligen 11.00-18.00
Alsters herrgård
Alsters Herrgårdsväg 3
656 39 Karlstad
Alsters herrgård

 

Brigadmuseum

Brigadmuseum är ett militärt upplevelsemuseum för alla! Utställningen handlar om kalla kriget, alltså tiden 1945–1991. Här finns uppbyggda miljöer och det mesta får man röra vid och utforska med alla sina sinnen. Behöver du en paus är det bara att slå dig ned i kafé med en hembakad bulle och en nybryggd ekokaffe.
Öppet tisdag – fredag 10-16, lördag – söndag 11-16
Brigadmuseum
Sandbäcksgatan 31
653 40 Karlstad

Brigadmuseet

 

Båtbussarna

Upplev Karlstad från vattnet. Ta en sväng på Klarälven eller slussa mitt i stan. Du kan även åka längre turer i vår vackra Vänerskärgård med sina 20 000 öar och skär. Prisvärt och roligt alternativ för att uppleva staden från ett annat perspektiv.
Observera: körs endast till och med 31 augusti
Karlstadsbuss biljettstuga
Västra Kanalgatan 2
652 24 Karlstad
Karlstads båtbussar

 

Mariebergsskogen – Karlstads stadspark

Upplev djur och natur på nära håll i Naturum Värmland och djurparken Lillskogen. Gå på upptäcktsfärd i lekträdgården, friluftsmuseet och delta i olika evenemang för alla åldrar. Här finns restaurang och kafé med tydlig ekoprofil. Fri entré och fri parkering.
Öppet alla dagar: parken 7.00-22.00, Naturum 11.00-17.00
Mariebergsskogen
Treffenbergsvägen
652 29 Karlstad
Mariebergsskogen

 

Sandgrund Lars Lerin

Hela Sveriges älsklingskonstnär hittar du i Karlstad! Lars Lerin är en av Nordens främsta akvarellister och har sin konsthall på Sandgrund – här kan du njuta av hans storslagna målningar. I konsthallen finns också en museibutik, ett kafé och plats för speciellt inbjudna konstnärer att visa upp sina verk.
Öppet tisdag-söndag 11.00-16.00
Sandgrund Lars Lerin
Västra Torggatan 28
652 24 Karlstad
Sandgrund Lars Lerin

 

Värmlands Museum

Mitt på Sandgrundsudden i centrala Karlstad, bland lekparker, badbryggor och vackra promenadstråk hittar du Värmlands Museum. Den 1 juni 2019 öppnade museet dörrarna igen efter en stor ombyggnad med nya utställningar, ny butik och restaurang, barnutställning, skaparverkstad, ett framtidslabb och mycket mer.
Öppet alla dagar måndag, tisdag, torsdag 10.00-18.00. Onsdag, fredag 10.00-20.00. Lördag, söndag 11.00-16.00
Värmlands Museum
Västra Torggatan 31
652 24 Karlstad
Värmlands Museum

 

Andra populära platser att besöka

Artscape

Sju spännande konstnärer har förvandlat sju tråkiga husväggar till storslagna konstverk. Artscape – Skandinaviens största gatukonstfestival – har satt färg på Karlstad och ändrat stadsbilden. Upplev de storskaliga muralmålningarna runt om i staden.
https://www.visitkarlstad.se/sv/artscape-2017

 

Solastatyn

Karlstads koppling till solen är stark! Här levde och verkade värdshusvärdinnan Eva-Lisa Holtz (1739–1818) – mer känd som Sola i Karlstad. Numera står Herman Reijers staty av Sola vid Klarälvens strand i centrala Karlstad. En stark symbol för Karlstadsbornas glada sinne och driftiga entreprenörskap.

 

Gamla stenbron

Östra bron, eller gamla stenbron som den kallas av Karlstadsborna, började användas 1765 och är ett vackert inslag i Karlstad. Det är dessutom Sveriges längsta stenvalvsbro med häftig belysning i valven.

 

Besöksservice Visit Karlstad – turistinformation i Karlstad

Vi har 27 stycken besöksserviceplatser runt omkring i Karlstad. Där får våra gäster hjälp med de vanligaste frågorna och kan även hämta turistbroschyrer och kartor. Gå in på länken för kontaktinformation till besöksserviceplatserna: https://www.visitkarlstad.se/sv/upptack/besoksservice-visit-karlstad